-->

31.8.06

Google: knihy online

Učitelé cizích jazyků a českého jazyka a literatury by rozhodně neměli přehlédnout novou službu, kterou nabízí Google.

Americká internetová firma Google nabízí od včerejšího dne uživatelům internetu bezplatné stahování a tištění klasických románů a celé řady dalších knih, které jsou již veřejným majetkem a nejsou chráněny autorskými právy. Služba Google Book Search od loňska dovoloval zatím jen četbu a prohledávání knih na síti.

Uživatelé si podle sdělení firmy budou moci stahovat ve formátu PDF soubory knih pro pozdější čtení, prohledávání za pomoci klíčových slov i pro vytištění. Pod tento program však nespadají žádné knihy chráněné copyrightem. U nich Book Search pouze ukazuje základní bibliografické informace, popřípadě drobné úryvky textu, pokud nemá Google s vydavateli dohodnutu možnost zveřejnění obsáhlejších pasáží.

Loni začal Google v obsáhlém projektu Books Library umisťovat na internet tisíce knižních titulů, vesměs z beletrie a historie a většinou z 19. století, nechráněné autorskými právy. Google plánuje převést na internet miliony knih ze čtyř předních amerických univerzitních a veřejných knihoven a z knihovny britské Oxfordské univerzity, jeho záměry mu však zkomplikovali autoři a vydavatelé, kteří na firmu podali žaloby na porušování autorských práv.

Chcete-li se podrobněji seznámit s možnostmi, které Google Book Search nabízejí, přečtěte si recenzi této služby: Sťahujeme voľne dostupné knihy a publikácie cez Google, která dnes vyšla na Zive.sk.

Úvodná stránka sa dizajnovo neodlišuje od existujúcich služieb vyhľadávania a je plne integrovaná s ďalšími službami ponúkanými Google – cez záložky sa môžeme presúvať na vyhľadávanie obrázkov, obsahu webu, video obsahu či správ. K dispozícii máme pred štartom dve voľby: All books a Full view books, pričom Google uvádza, že pre korektné vyhľadávanie obsahu so sťahovaním PDF je potrebné prepnúť na druhú spomínanú voľbu. Následne na to môžeme zadať požadovaný hľadaný výraz. V tlačových vyhláseniach Google upozorňuje na dielo Dante's Inferno, no dostupné sú aj iné – predovšetkým staršie - knihy. V tomto ohľade sme neboli so službou celkom spokojní, pretože nie je celkom zo zoznamu publikácií zrejmé, ktoré budú dostupné k stiahnutiu a ktoré nie.

Google Book Search
http://books.google.com/


Zdroje:
http://www.ihned.cz
http://www.zive.cz
http://digiweb.ihned.cz/1-10076450-19191990-i00000_d-6e

 

28.8.06

Češi a počítače? Druzí nejhorší v Unii

Polovina Čechů neovládá PC, tři čtvrtiny používají internet méně než jednou za týden. Z celé EU jsou na tom hůře už jen Řekové.

Podle zjištění ČSÚ v prvním kvartálu minulého roku použilo internet v posledních třech měsících pouze 64 procent mladých lidí mezi 15 a 24 lety. Ještě nižší podíl uživatelů je mezi lidmi na vrcholu kariéry. Šetření ČSÚ, kterého se zúčastnilo 9 779 respondentů, ukázalo, že ve věkových kategoriích 25 až 34 let a 35 až 44 let je pouze 41 procent uživatelů internetu.

Čím je to způsobeno? Absencí nároků na gramotnost v tomto směru a tím pádem i nedostatečnou motivací. Části populace totiž znalost práce s počítačem a internetem k ničemu není - nemají ji kde využít.

"To číslo, které se týká lidí mezi 15 a 24 lety, kteří za poslední tři měsíce použili internet, je vzhledem k řadě jiných zemí nízké, ale proporčně to odpovídá i nižšímu podílu studujících i nižšímu podílu všeobecně zaměřeného vzdělání. Zdá se zkrátka, že učni nebo nekvalifikovaní mladí pracovníci nepotřebují internet ve škole, v práci, ani doma," říká senátor a profesor informatiky na Masarykově univerzitě v Brně Jiří Zlatuška. "Jsem přesvědčen, že tak z dlouhodobého pohledu ztrácíme konkurenceschopnost," dodává.

Podle senátora Zlatušky souvisí relativní počítačová negramotnost s celkovou úrovní našeho vzdělávacího systému.

"Zdá se mi, že ta čísla a relativní postavení České republiky hodně výrazně korelují s problémy našeho vzdělávacího systému a s přístupností vzdělání. Počítačové a internetové dovednosti patří do skupiny generických dovedností, které se dají připodobnit všeobecně zaměřenému vzdělání - jsou uplatnitelné v různých kontextech, o kterých v době nabývání těchto znalostí nebo vzdělání nemusíme mít ani ponětí," říká Zlatuška. Za jednu z příčin stavu, ve kterém se nachází české školství, považuje příliš časnou specializaci.

Evropský statistický úřad Eurostat srovnával internetovou gramotnost ve všech členských státech EU. Data sbíral ve druhé čtvrtině roku 2005. Šetření se zúčastnilo 181 703 respondentů ve věku od 16 do 74 let.

Srovnávacím kritériem byla pravidelnost používání internetu. Odpovědi výzkumníci rozdělili do kategorií: pravidelně a nepravidelně. Pravidelnost stanovili na alespoň jednu návštěvu týdně. Druhá odpověď je určená pro ty, kteří internet používají méně než jednou týdně.S internetem v Evropě pracuje alespoň jednou za týden každý čtvrtý člověk. Tři čtvrtiny potom využívají internet méně než jednou týdně.

V porovnání s ostatními zeměmi EU jsme na tom špatně. Spolu s Kyprem jsme se umístili na předposledním místě. Tabulku uzavírá s nejhorším výsledkem Řecko. Pouze 18 procent tamní populace se ke světové síti připojí alespoň jednou týdně.

Zdroj:
Aktuálně.cz

17.8.06

Recenze: SONY VAIO VGN-TX3XP

Na počítačovém serveru Živě.cz vyšla obsáhlá recenze notebooku 
Sony Vaio VGN-TX3XP:


Mininotebooky a subnotebooky mají své klady i zápory. Na Sony Vaio VGN-TX3XP ale moc negativních vlastností nenajdeme. Už na úvod proto musím uvést, že se jedná o moderní ultrapřenosný mininotebook s úspornými rozměry, velmi nízkou hmotností a vysoce nadprůměrnou výdrží na standardně dodávané akumulátory.


2.8.06

Hardware: Jaký notebook?

Máte v úmyslu pořídit si do nového školního roku notebook? Než se rozhodnete pro určitou značku a model, seznamte se nejprve s recenzemi značkových noteboků.

Recenze i přehled trhu nabízí český web Notebook.cz. Kvalitní rozsáhlé recenze najdete také na americkém specializovaném webu Notebook a Laptop Reviews. Na této stránce jsou také na začátku každého měsíce zveřejněny výsledky ankety o nejpopulárnější notebook. V červenci 2006 dopadla anketa takto:

1. Toshiba Satellite A105 (Previously #6) - The Satellite A105 is popular for three reasons 1) It's flexible in configuration and can be had for a cheap price of $520 with a Celeron processor 2) It's available in nearly every store so people know about it 3) It's a mainstream 15.4" screen notebook that's by far the most popular size notebook for first-time notebook buyers. The A105 can be configured with a Celeron, Core Solo or Core Duo processor.

2. Sony VAIO SZ (Previously #2) - Performance in a small package, that sums up the Sony VAIO SZ. The bright glossy 13.3" display is powered by dedicated graphics and a Core Duo processor. It's been popular for a long time and is holding strong.

3. Dell Inspiron e1505 (Previously #3) - Holding steady on the charts the Inspiron e1505 is fully customizable including Core Duo processors, high resolution 15.4" display and several drive options. Dell has found a nice blend of performance and price with the e1505.

4. Dell XPS M1210 (Previously #5) - The XPS M1210 moves up to #4 this month. It's a 12.1" screen Core Duo notebook with an optional built-in web camera and EVDO. And let's not forget the optional nVidia Go 7400 card!

5. Lenovo ThinkPad T60 (Previously #4) - The ThinkPad T60 falls one spot to #5, it's a Core Duo machine that comes with either a 14" or 15" standard aspect ratio display. This thin and light is all about business, featuring one of the best keyboards in the industry, dual pointing devices and optional integrated WAN.

6. Apple MacBook (Previously #2) - Falling a few spots but remaining popular this month is the Apple MacBook. Take the power of the Intel Core Duo processor to go, starting at just $1099. Choose MacBook in black or white, both with a brilliant, 13.3-inch glossy widescreen display. Nearly one inch thin, 5.2 pounds, 100% perfect for anyone who wants power in an affordable package.

7. Sony VAIO FE (New to top 10) - The Sony VAIO FE is an Intel Core Duo 15.4" widescreen notebook that was released earlier this year. It's the big brother of the VAIO SZ and sports similar stylish looks. The VAIO FE is available in most retail stores and of course online.

8. Toshiba Satellite M105 (New to top 10) - The Toshiba M105 is a 14.1" screen notebook and is the slightly smaller brother of the #1 Toshiba A105 15.4" notebook. It can be configured with a powerful Core Duo processor or more cheaply with the Intel Celeron. The good price and wide availability in stores throughout the U.S. and Canada makes this a popular notebook for buyers.

9. Apple MacBook Pro (Previously #8) - Not as popular as its cheaper and smaller MacBook cousin, the Pro falls a spot in popularity from last month. The MacBook Pro offers an Intel Core Duo processor, ATI X1600 video card and DVI output.

10. Acer Aspire 5672 (New to top 10) - The Acer Aspire 5672 is highly popular because it has a high-end Intel Core Duo processor and a decent dedicated graphics card in the form of the ATI X1400 all for about $1,200. It's also easy to find in most any retail store.
Další pořadí + odkazy na recenze jednotlivých notebooků najdete zde.